ÎN OGLINZILE TIMPULUI

O scurtă istorie

Prima școală a luat ființă în 1840. Primul învățător este cunoscut însă în 1843, Oprea Targescu. El îşi desfăşura activitatea într-o şcoală clădită cu pereți din nuiele, cu 20 de şcolari. În 1903, s-a construit o şcoală cu o sigură sală de clasă şi locuință pentru director. După primul război, şcoala a funcționat cu 5 clase elementare. În 1926, s-au construit încă două săli de clasă. Școala funcționa, atunci, cu 4 clase primare şi 3 complementare.
După 1948, învățământul se dezvoltă rapid. În 1958, s-au construit încă 2 săli de clasă şi o cancelarie şi alte câteva în perioada 1965 – 1971. Astfel că în 1978, Școala din Tichileşti dispunea de 10 săli de clasă, un laborator şi un cabinet, o sală de gimnastică, amenajată în spațiul existent, o bibliotecă şi alte dependințe. Numărul elevilor era atunci, de 658, iar al cadrelor didactice de 25.
 

Școala Tichilești

Tichileștiul a dat mulți intelectuali. Ei sunt răspândiți în lume, unii dintre ei sau poate toți, nutrind încă dorul de satul lor natal, de părinți, de frați, de surorile și toate rudele lor, de prietenii lor din copilărie.

Experiență

Cultura populară românească are izvoare puternice și în vatra Dunării de Jos. Din acest tezaur, ca peste tot unde a pulsat spiritul românesc, s-au născut producții artistice autentice, în care înțelepciunea și valorile morale capătă sens figurat. Bărăganul brăilean, sprijint de Dunăre, a stimulat și a reușit să dea adevărate nestemate folclorice.

Activități

În Tichileşti, au fost culese o serie de balade, de către prof. Ion Munteanu, în perioada 1968 – 1969, iar în 1974, un rapsod popular, Mihalache Mazîlu, țăran de 58 de ani, a participat la Festivalul rapsozilor « Petrea Crețu Șolcanu ». În 1978 existau 20 de formații artistice cu 300 de artişti amatori.